Porse

Mose-Pors

Myrica Gale

En busk 50-150 cm. høj med små stærktduftende mørkegrønne stive kileformede blade. Der er ingen forvekslingsmuligheder når man først har set den. Det er enten han eller hun planter. Han planterne er nemme at kende på de små rakler eller Kogler på ca. 1-1,5 cm. som blomstrer i april - maj. Snapsen kan laves af enten pollen eller blade. Bladene er det mest almindelige og kan laves fra det tidlige forår til hen på sommeren, hver med sin charme. De første blade om foråret er til en fin, sart, lysegrøn snaps. Senere hen på sommeren bliver den mere rå og robust på de helt udviklede blade. Men den mest smagfulde porsesnaps er dog den der laves på pollen. Snapsen kan drikkes straks men vinder meget ved lagring gennem længere tid, gerne flere år. Nogle påstår at den bedste snaps er den der bliver lavet af blade samlet ind natten efter Sankt Hans.
 

Opskrift
  Pollen

100 porsekviste sat til drivning

Indsaml ca.50 kviste med rakler i marts. Driv dem i vindueskarmen til de begynder at åbne sig for at slippe pollen ud saml derpå al pollen og sæt snaps på i en lille uge, filtreres gennem et kaffefilter.
 

Blade


ca.100 - 150 blade overhældes med 1 fl. vodka og trækker 2 døgn,2½ hvis man ønsker en kraftigere dram, filtreres gennem et kaffefilter. Den bør ligge et par måneder før den tages i brug.
 

Lynsnaps

Hvis man af uransagelige grunde er løbet ud for porsesnaps. 5 grene puttes i en halv fl. Brøndum (gerne den klare) i 5 dage.

snaps  forside